Adevărate averi au fost create pe spinarea naivilor, imediat după Revoluţie, prin celebrele jocuri piramidale de tipul ”Caritas” ori ”Gerald”. Sute de mii de români şi-au depus economiile de-o viaţă în speranţa că vor câştiga chiar şi de opt ori mai mult, dar au rămas, într-un final, cu buzele umflate. Puţini şi-au mai încasat măcar suma depusă, şi mai puţini au câştigat profitul promis. Iată că, totuşi, acum, la 25 de ani de la mega-înşelăciunea Gerald, un păgubit şi-a recuperat ”investiţia". CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă toate detaliile acestei premiere în justiţia din România. (VEZI ŞI: Păgubiţii jocului piramidal vor dreptate, iniţiatorul se plimbă cu o maşină de lux)
Aproximativ 400.000 de români au fost înşelaţi de un fost bodyguard al lui Ceauşescu, Gerald Gorduna, iar ancheta penală a trenat multă vreme, încât s-a ajuns ca, la proces, faptele de înşelăciune să se fi prescris. Procesele cu păgubiţii au continuat, însă, pe latură civilă, dar, oricum, nu toţi oamenii ţepuiţi au avut măcar şansa să se judece, pentru că Gerald a dat foc la toată arhiva înainte să fie săltat de Poliţia Economică, în martie 1994. Au mai fost salvate doar datele financiare aparţinând unui număr de 5.000 de persoane, aproape infim în raport cu totalul uriaş de persoane înşelate, şi doar aceştia au avut posibilitatea să devină părţi civile în proces.
Iată că una din aceste persoane a reuşit, la un sfert de secol, să-şi recupereze paguba, cu atât mai mult cât a ”moştenit” creanţa de la părinţii săi. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, a aflat că este vorba de un consilier juridic care a luptat până în pânzele albe cu angrenajul pus la punct de Gerald Gorduna şi a obţinut, în urmă cu câteva zile, o decizie de executare silită pe bunurile acestuia şi ale fostului său partener de afaceri, Sorin Isac. Escrocheria ”Gerald ”a fost pusă la cale de Gorduna împreună cu Sorin Isac, fiul fostului şef al Gospodăriei Centrale de Partid.
”Admite cererea. Încuviinţează executarea silită a dispoziţiilor din titlul executoriu, în toate formele de executare, pentru sumele datorate în temeiul titlului executoriu, inclusiv a cheltuielilor de executare. Autorizează creditorul să treacă la executarea silită a obligaţiei cuprinsă în titlul executoriu. Fără cale de atac,” se arată în decizia magistraţilor în acest caz. (I.D.)